Intervjuu Mart Kuusega

Miks teile meeldib õpetaja olla?

Mulle meeldib olla õpetaja ühel väga lihtsalt põhjusel: ma olen siiralt veendunud, usun sellesse ja see on elementaarne fakt, et kõik inimesed on arenemisvõimelised. Aga areng sõltub keskkonna pakutavatest võimalustest ja õpetaja on osa keskkonnast. Minu meelest on väga äge, et õpetaja saab aidata oma õpilastel realiseerida nende isiklikku arengut. Mida paremini õpetaja sellega hakkama saab, seda suurem on see märkamatu kingitus õpilase jaoks ja tihti õpilased ei saa sellest isegi aru. Aga õpetaja mõjutab tegelikult väga palju seda, milliseks õpilase elu kujuneb. See on väga suure missiooniga töö. Nii et see on peamine asi, mis mõtestab mind seda tööd tegema.

Missugused on õpetajaks olemise plussid ja miinused?

Plussideks ongi see, et see on tõsine väljakutse realiseerida seda eesmärki, mille nimel sa klassi ees seisad. See on põnev. See on just väljakutsena põnev, et saada õpilaste tähelepanu, et ei juhtuks seda, et sa peaks (rahvakeeli) pärleid sigade ette viskama. Miinuseks on see, ma tunnistan ausalt, see on õudselt raske töö, kui tahta seda hästi teha. Ja vahel nõuab see õpetajalt ka tarkust, kuidas hoida asjad tasakaalus, et endale mitte viga teha, sest siis kannatab töö kvaliteet.

Kellena ja kus te olete varem töötanud?

Ma olen töötanud jalgpallitreenerina, kaubalaadijana mööblitehases, müügimehena, laomehena, olen juhtinud hulgimüügi ettevõtte müügiorganisatsiooni ning hulgimüügiettevõttet ja töötanud heategevusorganisatsioonis. Hetkel teen ETV­le vabakutselisena kaastööd. Olen töötanud ajakirjanikuna saatele “Kapital”. Olen töötanud ka ajaloo­ ja ühiskonnaõpetajana Kopli Kunstikoolis. Hetkel teen lepingu alusel tööd Aegviidu Koolile.

Mis on teie hobid?

Lugemine, jalgrattaga ümber maakera sõitmine ja tšillide kasvatamine. Kui palju jääb teil kooli kõrvalt aega perele ja hobidele? Praeguse lepinguga olen ma sisuliselt osalise koormusega koolis ja see tähendab, et mul jääb töö kõrvalt piisavalt aega, et tegeleda muude tööalaste asjade või siis hobidega.

Mida tahaksite hariduses muuta?

Ma tahaks muuta õpilaste arusaamist ja suhtumist sellesse, mida tähendab õppimine. Et saadaks aru, miks seda tehakse, mida see annab ja miks me teeme seda, mida me teeme nii õpetajate ja õpilastena. Muudaks ka seda, et õpilased oleks maksimaalselt huvitatud pühenduma eneseteostusele, et meie riigis ei oleks olukorda, kus neljandik inimestest ebapiisava hariduse tõttu ei saa võimalust realiseerida ennast parimal kujul, st et nad elavad suhteliselt vaesuse piiril.

Missugused inimesed teile meeldivad?

Mulle meeldivad inimesed, kes on avatud ja huvitatud sellest, mis maailmas toimub. Ja kindlasti sallivad inimesed, kes nõustuvad sellega, et me kõik erineme, ja aksepteerivad seda.

Kelleks tahtsite lapsena saada?

Täiskasvanuks.

Missugune õpilane olite kooliajal?

Ninatark.

 

Küsitlesid Kaspar Jegorov ja Anastasia Malkova

Rubriigid: intervjuu. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.