Nahkhiirele pühendatud unejuttude konkursi tulemused

14. detsembril 2020 kuulutati videosilla vahendusel välja nahkhiirte unejuttude võistluse võidutööd. 2020. aasta loomale nahkhiirele pühendatud unejuttude konkursil osales ligi 70 haridusasutust ja esitati üle 450 unejutu. Parimate tööde väljahõikamisega tõmmati ühtlasi joon alla nahkhiire aasta tegevustele. Ligipääs videole : https://youtu.be/i22nJZt0-yk 

Aegviidu Koolist saadeti konkursile 13 luuletust: 5. kl õpilaste omi kaheksa ja 7.-9. kl õpilaste omi viis.

5.-6. kl õpilaste luuletuste 3 parimat olid:

Georg Steve Supper – Rakvere Gümnaasium

Carola Lass – Aegviidu Kool

Hedonel Hermaküla – Gustav Adolfi Gümnaasium

„Eestisse talvituma jäävatel nahkhiirtel algas tard-une periood ja on väga tore, et paljud lapsed ja noored seda oma loominguga sisse juhatada aitasid,“ ütles nahkhiirte unejuttude žürii liige, Eesti Loodusmuuseumi zooloog Lennart Lennuk. Konkurss oli tihe, eriti alg- ja põhikooli-astmes, ning konkursile esitatud unejutud olid erinevates fantaasiaküllastes vormides. Jutuvõistluse töödest kõlasid läbi ka mitmed müüdid, mis ikka ja jälle nahkhiirte kohta levimas on. Näiteks, et nahkhiired on pimedad, kardavad valgust või joovad verd. „Eestis leiduvate nahkhiirte kohta viimane ei kehti ning oli tunda, et enamik unejuttude autoritest oli ka eelnevalt uurimistööd teinud, et nahkhiirtest parem ettekujutus saada. Nahkhiirte müütide kummutamine võtab palju seletamist ja nahkhiire aasta mitmesugused ettevõtmised on siin kindlasti abiks olnud,“ rääkis Lennuk.
Nahkhiire aasta jooksul toimus ka palju loodushariduslikke sündmusi: Eesti Loodus-muuseumis saab külastada näitust „Hirmus armas nahkhiir“, Tallinnas Tammsaare pargis avati lendnäitus “Supervõimekas nahkhiir” ning sama näitust saab peagi näha ka Piusa külastuskeskuses, üle terve Eesti toimus ligikaudu 30 nahkhiirte retke, koolitati üle 40 loodusgiidi oma retkedel ka nahkhiirtest rääkima, valmistati nahkhiirte varjekaste, jälgiti looduskaamera abil nahkhiirte talvitumist, tutvustati nahkhiirte elu meedia vahendusel ning aasta lõpetas unejuttude võistlus. 
Näitus “Hirmus armas nahkhiir” jääb Eesti Loodusmuuseumis avatuks 2021. aasta septembrini, nahkhiirte supervõimete näitusega saav Tammsaare pargis tutvuda detsembri lõpuni.
Parimad nahkhiirte unejutud on peagi kättesaadavad ka laiemale auditooriumile. Täpsema info leiab peagi Eesti Loodusmuuseumi ja Eestimaa Looduse Fondi sotsiaalmeedia vahendusel. 
Žüriisse kuulusid esindajad Terioloogia Seltsist, Eesti Loodusmuuseumist ja Eestimaa Looduse Fondist. Konkursile esitatavate tööde puhul hindas žürii nii loomingulist lähenemist, vormi, ülesehitust, sõnakasutuse oskust, kui ka sisu tõepärasust.  Silmajäänud autoritele ja juhendajatele saadetakse auhinnad postiga.
Nahkhiire aasta tegevused said toimuda tänu mitmele organisatsioonile: Eesti Terioloogia Selts, Eesti Loodusmuuseum, Eestimaa Looduse Fond, Tallinna loomaaed, Looduskalender ja MTÜ Aasta Loom. Nahkhiire aasta tegevusi toetasid Euroopa Komisjoni LIFE-i programm ja Keskkonnainvesteeringute Keskus läbi projekti „Tiigilendlase (Myotis dasycneme) elupaikade parandamine Eestis“. 
Suur tänu aasta looma unejuttude konkursil osalemise eest!

Kertu Hool

Eestimaa Looduse Fondi teabejuht

Rubriigid: konkurss, Luuletus. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.